Feiten en fabels over erfbelasting

Erfbelasting roept veel vragen op, en er gaan allerlei verhalen rond die niet altijd kloppen. Wat is waar en wat niet? De Erfenist bespreekt hieronder vier veelgehoorde uitspraken over erfbelasting en legt uit of het een feit of fabel is. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Zonder testament betaal ik meer erfbelasting

Of dit een feit of fabel is, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn en hoe de erfenis verdeeld wordt. In sommige gevallen is deze verdeling al optimaal vanuit belastingoogpunt, vooral als de erfgenamen gebruik kunnen maken van hoge vrijstellingen. Toch biedt een  testament ook mogelijkheden om de belastingdruk te verlagen. Denk hierbij aan constructies met legaten, tweetrapsmaking of een renderend kindsdeel. Een slim opgesteld testament kan erfbelasting verminderen. De Erfenist denkt graag met je mee of dat ook in jouw situatie zo is.  

Als mijn partner overlijdt gaat alles naar mij, dus ik hoef geen aangifte erfbelasting te doen

Er wordt wel eens gedacht dat de langstlevende partner geen erfbelasting hoeft te betalen, omdat de langstlevende alles erft. Dit is echter niet altijd correct. Vaak is het wel zo geregeld dat de langstlevende het volledige vermogen tot zijn of haar beschikking krijgt. Maar fiscaal gezien erven de kinderen hun deel direct na overlijden van de eerste ouder. Hierdoor kan het goed zijn dat er ook na het eerste overlijden, erfbelasting betaald moet worden. De langstlevende betaald de belasting over het deel dat de kinderen erven, ook al krijgen zij dit pas later. 

Schenkingen vlak voor overlijden helpen om erfbelasting te verlagen

Sommige mensen denken dat ze kort voor hun overlijden nog een groot bedrag kunnen schenken om erfbelasting te voorkomen. Maar schenkingen die binnen 180 dagen voor overlijden zijn gedaan, worden alsnog bij de erfenis opgeteld en belast met erfbelasting. Dit betekent dat een strategische planning van schenkingen ruim op tijd moet gebeuren om effectief te zijn.

Aangifte erbelasting doen is altijd verstandig, ook als je niks moet betalen

Dat is juist. Al lijkt het misschien overbodig om aangifte erfbelasting te doen als er geen belasting betaald hoeft te worden. Maar door aangifte te doen, wordt de waarde van de nalatenschap officieel vastgelegd. Dit kan in de toekomst veel onzekerheid en juridische problemen voorkomen, bijvoorbeeld wanneer de langstlevende partner later overlijdt en de erfgenamen hun deel opeisen. Bovendien kan een eerdere aangifte bijdragen aan een lagere belastingdruk bij het tweede overlijden, omdat de Belastingdienst dan uitgaat van de eerder vastgestelde waarden en niet met mogelijk gestegen vermogens rekent.

Laat je adviseren door De Erfenist

Iedere situatie is anders, en de regels rondom erfbelasting kunnen complex zijn. Daarom is het verstandig om deskundig advies in te winnen. De Erfenist helpt je inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie en adviseert je over de beste manier om jouw nalatenschap te regelen.

Wil je weten of je erfgenamen erfbelasting kunnen besparen? Ontdek de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend gesprek met De Erfenist.